Door de globalisering komen we steeds meer in aanraking met andere culturen. Nederland telt zo’n 200 nationaliteiten. Een aantal van deze mensen is oorlogen en conflicten ontvlucht, anderen kwamen voor werk of voor de liefde naar Nederland. Allemaal zijn ze hier gekomen om een nieuw leven te beginnen. Allemaal hebben ze herinneringen achtergelaten. Mensen net als wij: met talenten, dromen en ambities.
Stichting Sistermoed
Onder deze mensen zijn veel vrouwen. Stichting Sistermoed (waar Wereldkeuken Gemert onderdeel van is) streeft er naar dat deze vrouwen zich thuis gaan voelen op de plek waar ze nu wonen. Het zou fijn zijn als alle vrouwen actief kunnen deelnemen aan de samenleving. Eventuele verschillen in cultuur, geloof of nationaliteit mogen hiervoor geen belemmering vormen. Respect voor het unieke van iedere vrouw geeft vertrouwen om verdere stappen te zetten. In een nieuwe wereld die zo erg verschilt van waar ze vandaan komen. Stichting Sistermoed faciliteert kansen om elkaar beter te leren kennen. Met de verschillende activiteiten hopen we een bijdrage te leveren aan een gevoel van onderlinge verbondenheid. Zo worden acceptatie en integratie op gang gebracht. Een mens wordt pas mens door de verhoudingen die hij heeft met andere mensen en met de aarde. We zijn met elkaar verbonden.
Over Ubuntu
Onderlinge verbondenheid is de basis van de filosofie Ubuntu uit Zuidelijke Afrika. Ubuntu werd wereldberoemd door verzoeners als Nelson Mandela en Desmund Tutu, die het gedachtegoed op indrukwekkende wijze in de praktijk brachten na het afschaffen van de apartheid in Zuid-Afrika. Mandela besefte dat we slechts mens zijn via de humaniteit van andere mensen. En dat het daarom belangrijk is je in te leven in de ander. Er is maar één manier om dat te doen: ga in gesprek. Ubuntu is daarmee de filosofie van de dialoog. Onze stichting wordt geïnspireerd door de waarden van Ubuntu: compassie, zorgzaamheid, gelijkwaardigheid in diversiteit, respect, vergeving en verantwoordelijkheid.
Wereldkeuken Gemert
De verschillende activiteiten die stichting Sistermoed biedt, dragen bij aan integratie, emancipatie en participatie van migrantvrouwen uit de gemeente Gemert-Bakel. We tuinieren in de Wereldtuin, handwerken in het Wereldatelier en organiseren verschillende workshops en culturele avonden. Last but not least koken we samen onder de naam van Wereldkeuken Gemert. Nergens wordt de kracht van interculturaliteit duidelijker dan op het bord. Kom en maak kennis met de vele smaken, kleuren en geuren die onze gemeente herbergt. Een wereldse ervaring!